"Барби" тества консервативността на Персийския залив

22 август 2023
Barbie
Снимка от БГНЕС

След като беше забранен в някои арабски страни, филмът "Барби" тества консервативността на Персийския залив. В Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия - които до 2018 г. не разрешаваха на жените да шофират или да посещават киносалони - феновете се наредиха на опашка в розови варианти на абая - традиционната покриваща всичко роба, за да гледат хитовия филм.

В социалните медии беше широко разпространена фалшифицирана снимка, на която саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман и президентът на ОАЕ Мохамед бин Зайед са облечени в розови роби, а популярен бахрейнски проповедник се обяви срещу прогресивната програма на филма. Бахрейн е една от монархиите в Персийския залив, които показват "Барби", който е забранен в Кувейт, Катар и Оман. В по-широкия арабски свят, филмът е забранен в Алжир и Ливан.

"Никога не сме си представяли, че подобен филм ще бъде показван в страните от Персийския залив", казва пред АФП Вадима Ал-Амири, 18-годишна емиратка, в препълнено дубайско кино, предлагаща розови пуканки на зрителите, облечени в подходящи цветове.

Филмът на феминистката Грета Геруиг не съдържа явни препратки към ЛГБТК, но деликатно засяга темите за разнообразието и приобщаването, а в него участва и транс актьор.

В Дубай, който се определя като космополитен център на Персийския залив, киносалоните са украсени със сувенири и фотокабини, оформени като кукли.

БГНЕС

Новини