Kate Bush и George Michael влизат в Залата на славата на рокендрола

03 май 2023
George Michael
Снимка от YouTube screenshot

Kate Bush и George Michael са сред изпълнителите, които ще бъдат въведени в Залата на славата на рокендрола тази година. В списъка са също кънтри легендата Willie Nelson и певицата и авторка на песни Sheryl Crow. 

Музикантите могат да бъдат номинирани за Залата 25 години след издаването на първия им сингъл и рап звездата Missy Eliott намери място сред тазгодишните отличници именно в годината, когато това изискване е изпълнено. 

Bush три пъти е номинирана досега - през 2018 г., 2021 г. и 2022 г. Певицата не е издавала нова музика от 2011 г., но миналата година нейната популярност рязко скочи и нейната песен "Running Up That Hill" се превърна в хит 38 години след премиерата си, след като прозвуча в сериала "Странни неща". Ако Kate Bush се появи на церемонията за Залата на славата, това ще бъде първата ѝ публична изява от 2014. 
   
От 13-те имена, които ще бъдат отличени тази година, само четири са жени. Сред тях е соул легендата Chaka Khan, която ще получи почетната награда "Музикално съвършенство", присъждана на артисти, чиято оригиналност и влияние имат огромно отражение в музиката.

George Michael тази година спечели гласовете на феновете, които се добавят към гласуването на експертите за тазгодишния клас отличници. Въвеждането му в Залата ще се случи в годината, в която се навършват 40 години от издаването на дебютния албум на Wham!, "Fantastic". По-рано стана ясно, че годишнината ще бъде отбелязана с документален филм и колекция от най-големите хитове на дуото. 

Missy Elliott е смятана за една от най-важните фигури в рап музиката, която е променила хип-хопа със своите ексцентрични бийтове и новаторски рими. Сред най-големите ѝ хитове са "Supa Dupa Fly", "Get Ur Freak On" и "Lose Control". Тя е продуцирала и писала песни за други звезди, сред които покойната Aaliyah, Destiny's Child и Ciara.
 
Sheryl Crow пък започва кариерата си като беквокалистка на Michael Jackson, след което пробива като соло изпълнителка с албума "Tuesday Night Music Club", който върна блуса и кънтри музиката в класациите.

Rage Against The Machine и The Spinners също ще бъдат въведени в Залата на славата на рокендрола, както и авторът на песни Bernie Tapuin, дългогодишен музикален сътрудник на Elton John. Британският музикант беше вписан в Залата още през 1994 г. 

Церемонията по въвеждане на звездите в Залата на славата ще се състои през ноември в Ню Йорк.

Новини