Над 200 музиканти настояват да бъдат защитени от ИИ

02 април 2024
Bon Jovi
Снимка от Animato Music / UMG

Billie Eilish, Stevie Wonder, Pearl Jam, Jon Bon Jovi, Camila Cabello и още над 200 музиканти се присъединиха към инициатива на Алианс за правата на артистите - организация с нестопанска цел, ръководена от артисти, която има образователна и застъпническа цел. В отворено писмо, подкрепено от стотици световни звезди, се призовава „разработчиците на изкуствен интелект (ИИ), технологичните компании, платформите и цифровите музикални услуги да спрат използването на ИИ за нарушаване и обезценяване на правата на творците“.

Въпреки че свързаните с ИИ заплахи като дийпфейкс и клониране на глас продължават да привличат значително (включително правно) внимание, писмото също така подчертава две свързани тенденции: използването на музикални произведения от разработчици на ИИ без разрешение за обучение и производство на „копия“, както и използване на звуци, генерирани от ИИ, с което се размиват задълженията за лицензионни възнаграждения.

„Работещите музиканти вече се борят да свързват двата края в света на стрийминга, а сега са изправени пред още една трудност - да се опитват да се конкурират с потопа от шум, генериран от ИИ“, обяснява Jen Jacobsen, изпълнителен директор на Алианса за правата на артистите. „Неетичното използване на ИИ, за да замени артистите, ще обезцени цялата музикална екосистема – както за артистите, така и за феновете“.

В писмото се казва още: 

„Трябва да се предпазим от хищническата употреба на ИИ за кражба на гласове и образи на професионални артисти, нарушаване на правата на творците и унищожаване на музикалната екосистема. Призоваваме всички дигитални музикални платформи и музикално-базирани услуги да обещаят, че няма да разработват или внедряват технология, съдържание или инструменти за генериране на музика от ИИ, които подкопават или заменят човешкото майсторство на авторите на песни и артистите или ни отказват справедливо възнаграждение за нашата работа”.

През март щатът Тенеси прие т. нар. ELVIS Act (The Ensuring Likeness Voice and Image Security Act), който цели да защити музикантите от непозволена употреба на личността им от ИИ. Този акт допълва Закона за правото на публичност, който защитава хората от непозволена употреба за комерсиални цели на името, образа или други личностни характеристики като псевдоним, подпис, глас или снимка. Законодателство, подобно на ELVIS Act, се обсъжда в Конгреса на САЩ и в няколко американски щата.

Magic - Музиката, която обичаш

Новини