Пускат "последната песен" на "Бийтълс", създадена от изкуствен интелект

13 юни 2023
Beatles
Снимка от БГНЕС

"Бийтълс" публикуват своята „лебедова песен“. Това е ново парче, създадено с помощта на изкуствен интелект, казва членът на групата Пол Маккартни в интервю за Би Би Си.

"Това беше демо, което Джон (Ленън) имаше и по което работихме, и просто го завършихме", каза той, като добави, че песента ще бъде издадена по-късно тази година.

Сър Пол Маккартни заяви в интервю за Би Би Си, че последната, нечувана досега песен на "Бийтълс" е създадена с помощта на изкуствен интелект. В нея ще звучи и гласът на Ленън, обработен с новата технология.

Демото, което се очаква да бъде лебедовата песен на легендарната група, е дадено на Макартни от Йоко Оно, вдовицата на Ленън, през 1994 г. Тя поставя надпис на касетата, на която е записана песента, "За Пол".

Въпреки че в интервюто той не назовава името на песента, има предположения, че това е композицията на Ленън от 1978 г., наречена "Now and Then".

Касетата съдържа и други песни, които са записани в нюйоркския апартамент на покойния музикант с помощта на пиано. „Free As A Bird“ и „Real Love“ са завършени и издадени през 1995 г. и 96 г. с помощта на продуцента Джеф Лайн, който изчиства аудиозаписите, отбелязвайки първия "нов" материал на Бийтълс от 25 години насам.

Групата се опитва да запише и „Now And Then“ - извинителна любовна песен, която е доста типична за по-късната кариера на Ленън, но не успява да го направи.

Новини