Според Keith Richards модерната музика е "еднопосочна тоалетна"

24 октомври 2023
Rolling Stones
Снимка от БГНЕС

Keith Richards от Rolling Stones отново се изказа остро срещу модерната музика в ново интервю, дадено по повод новия албум на рок ветераните "Hackney Diamonds", който излезе на 20-и октомври. 

79-годишният музикант заяви пред в. Independent, че днешните хитове са прекалено "синтезирани". 

“Единственият начин да направиш банда е да вкараш момчетата в една стая, в която да свирят и да се гледат в очите", спомня си той за това как Stones са започнали работа по новия си албум. “Изобщо не ме карайте да говоря за днешната музика. Барабани с натискане на копчето и всичко е синтезирано. Дигиталното записване е еднопосочна тоалетна". 

Това не е първият път, когато рок ветеранът критикува модерната музика и актуалните поп песни, които доминират в класациите. През септември в интервю за в. The Telegraph той заяви, че поп музиката "винаги е била боклук". 

“Правят песните колкото се може по-евтино и лесно и затова всичко звучи еднакво, има много малко усет в нея. Аз искам да чувам музика, изсвирена с инструменти. Не ми харесва да слушам пластмасова синтезирана музика, като тази, която слушаш в асансьорите".  

Подобно негативно отношение Richards има и към рап изпълненията, които му създават усещане, че някой крещи срещу него:

“Не ми харесва особено да слушам хора, които ми крещят, да твърдят, че това е музика, т.е. рап. Получавам достатъчно от това без дори да излизам от дома си".  

В интервю за Apple Music 1 Keith Richards пък не изключи възможността Stones да продължат да съществуват и след смъртта на музикантите, но като холограми:

"Определено не изключвам това. Всъщност съм почти сигурен, че ще се случи. Дали го искам? Това е друг въпрос. Не съм сигурен, че искам да се задържам толкова дълго тук, човече. Но в същото време, това така или иначе няма да зависи от мен, нали така?". 

Музикантът говори и за това как се е стигнало до участието на Paul McCartney, Stevie Wonder и Lady Gaga в новия албум на Stones. 

"Беше крайно време. Познавам Paul от около 60 години. Беше голямо забавление да свирим заедно. Накрая казах "Е, това беше като в старите времена". 

"Беше много спонтанна и органична сесия. Знаехме, че Stevie ще дойде и мисля, че Gaga се отби, защото беше в студиото отсреща и просто влезе по средата на работата и поиска да се включи. Да свириш със Stevie винаги е страхотно и мисля, че Lady свърши невероятна работа. Тя някак се промъкна там, превзе пространството и даде всичко от себе си заедно с Mick и беше много забавно".  

Новини