Taylor Swift стана жертва на ИИ - порнографски снимки на звездата наводниха интернет

26 януари 2024
Taylor Swift
Снимка от БГНЕС

След като предизвика дебат в общественото пространство и в Конгреса на САЩ във връзка със системата за продажба на билети за концерти, сега Taylor Swift попадна в центъра на една от най-актуалните теми в целия свят - развитието на изкуствения интелект (ИИ) и възможностите за злоупотреба с него. 

Порнографски голи снимки на любимата певица на милиони фенове по света, създадени чрез ИИ, се разпространиха като пожар в социалните мрежи и предизвикаха гнева на нейните верни почитатели, и не само на тях. 

Според информацията някои от фалшивите образи, т.нар. дийпфейк, показват певицата в провокативни сексуални пози, облечена с дрехи с логото на отбора по американски футбол Канзас Сити Чийфс, за който играе приятелят ѝ Travis Kelce. Сайтът The Daily Dot съобщи, че скандалните кадри са видени поне 22 милиона пъти, преди социалната мрежа X (бившият Twitter) да стигне до тях и да ги блокира. 

Феновете на Swift се организирали и започнали да докладват публикацията със снимките, както и да пълнят социалните мрежи с положителни послания за певицата, за да я защитят. Хаштагът “Taylor Swift AI” пък стана сред основните теми в сайта X. Снимките естествено са се разпространили и във Facebook, Instagram и Reddit, които също са започнали процес по премахването им. 

Един акаунт се сочи като причина фалшивите образи да станат вайръл в интернет, но не е ясно дали потребителят е същият, който ги е създал. 

“Многократно предупреждавам, че ИИ може да се използва, за да създаде интимни кадри с даден човек без неговото съгласие", написа в Х сенаторът демократ от Вирджиния Mark Warner. “Това е нежелана ситуация и ще продължавам да настоявам пред компаниите, разработващи ИИ, да спрат тази отвратителна способност, както и пред платформите да спрат разпространяването им". 

Фалшивите снимки се появиха малко след като преследвач на Swift беше арестуван три пъти в рамките на три дни близо до дома на певицата в Ню Йорк. 

Засега звездата не е коментирала ситуацията. 

През октомври американският президент Джо Байдън издаде указ, с който да се опита да спре и да предотврати "ИИ да произвежда материали с детска порнография или интимни образи без позволението на реални хора". Непозволената дийпфейк порнография е незаконна в няколко щата. Освен с подобна цел, дийпфейковете се използват все по-често от съмнителни търговци, за да рекламират още по-съмнителни продукти. За целта се създават снимки и видеа с фалшифицирани образи на известни личности, които изглеждат сякаш препоръчват съответната стока. 

 

Новини