"What’s Love Got to Do With It" на 30: Издават разширено издание на албума

15 Февруари 2024
Tina Turner
Снимка от БГНЕС

Преди 30 години Tina Turner пое контрола над своята история със саундтрака към филма "What’s Love Got to Do With It". Тя презаписа хитове, които в оригинал бяха направени с нейния тираничен бивш съпруг Ike Turner, за да може новите варианти да са свидетелство за нейното оцеляване. Сред тях са “Nutbush City Limits”, “Proud Mary” и “A Fool in Love”. Албумът, разбира се, се превърна в хит. Сега той ще бъде преиздаден в още по-голям мащаб и ще бъде пуснат в продажба на 26 април.

Освен оригиналното съдържание, в което бяха и соловите изпълнения “I Don’t Wanna Fight” и заглавната песен, разширеното колекционерско издание на 4 CD-та и едно DVD ще включва редица преработени сингли, ремикси и инструментали, както и изпълнения на живо от концерт в Сан Бернардино, Калифорния, на 15 септември 1993 г. 

Turner продължи да пее песните си и да се наслаждава на свободата си от Ike до последното си турне през 2009 г. Тя описа преживяното в мемоарите си "Аз, Тина" от 1986 г., а историята в книгата служи за основа на филма "What’s Love Got to Do With It", в който Angela Bassett изпълнява ролята на певицата. Актрисата държа реч при въвеждането на Turner в Залата на славата на рокендрола през 2021 г.: 

“Когато играх Tina в "What’s Love Got to Do With It", имах плашещата възможност да се опитам да бъда великата жена, която ние познаваме. За щастие, имах щедрата подкрепа и напътствията на самата Tina, които да ми помагат. Това беше най-взискателната роля, която някога съм играла. Но също така беше и най-удовлетворяващата. Защото също като Tina, аз бях едно малко черно момиче, чиито мечти се простираха отвъд това, което светът очакваше от мен". 

Филмът се превръща в истински кинохит, а Bassett и Laurence Fishburne, който изпълнява ролята на Ike, получават номинации за "Оскар". Саундтракът достига 17-то място в американската класация за албуми и е с платинен сертификат. 

Tina Turner почина миналата година.

Magic - Музиката, която обичаш

Новини