The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
Бебето от албума на Nirvana "Nevermind" съди групата
Бебето от албума на Nirvana
Снимка: instagram
Бебето от албума на Nirvana "Nevermind" съди групата Сряда, 25.08.2021 г., 14:09 ч. 30-годишният днес Spencer Elden иска обезщетение за сериозни емоционални щети и обвинява бандата в продажба и разпространение на детска порнография

Spencer Elden, мъжът, който като бебе украси корицата на албума на Nirvana "Nevermind", съди бандата заради сексуална експлоатация. Обложката на записа е със снимка на четиримесечния Elden в басейн. Бебето е чисто голо и се протяга, за да улови доларова банкнота, която се носи пред него на рибарска корда.

Сега 30-годишният Elden твърди, че неговите родители никога не са давали разрешение фотографията да бъде използвана за албума. Той казва също, че голата му снимка, на която се виждат и гениталиите му, е вид детска порнография.

Според закона в САЩ подобни снимки на бебета, в които няма намек за сексуално съдържание, не се приемат за детска порнография. Адвокатът на Spencer обаче смята, че банкнотата на снимката на практика намеква, че бебето е сексуален работник. В съдебните документи се посочва също, че Nirvana са обещали да скрият гениталиите на новороденото със стикер, но устното споразумение не е било спазено.

 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от spencer elden (@spencerelden)

Elden твърди, че в резултат "самоличността му и истинското му име винаги ще бъдат свързвани с комерсиалната сексуална експлоатация, която е преживял като непълнолетен, а снимката продължава да се разпространява и продава по света през целия му живот до момента". Той казва, че това му е нанесло и ще продължи да му нанася емоционални щети до живот и влияе на нормалното му развитие и прогреса му в образователната сфера. Също така се налага постоянно да ходи на терапия.

Мъжът иска обезщетение от поне 150 000 долара от всеки от 15-те обвиняеми, включително живите членове на бандата Dave Grohl и Krist Novoselic, мениджъра на наследството на Kurt Cobain, бившата съпруга на фронтмена Courtney Love и фотографа Кirk Weddle.

Представители на Nirvana и техния звукозаписен лейбъл не са коментирали обвиненията.

Elden е пресъздавал снимката през годините - за 10-ата, 20-ата и 25-ата годишнина на "Nevermind", но винаги е носил бански.

През 2008 г. неговият баща сподели в радио интервю, че Weddle, който бил приятел на семейството, предложил да му плати 200 долара за фотосесията. По думите му имали парти край басейна и никой не осъзнавал какво се случва. Фамилията забравила напълно за снимката, но три месеца по-късно тя се появила на рекламно пано на сградата на Tower Records в Лос Анджелис като корица на тогава новия албум на бандата. След още два месеца лейбълът Geffen Records изпратил на малкия Spencer платинения албум и плюшено мече.

"Nevermind" включва хитовете "Smells Like Teen Spirit", "Come As You Are" и "Lithium", и е продаден в над 30 милиона копия по целия свят.

Коментари