Guns N’ Roses и Lauryn Hill вече са в Залата на славата на наградите "Грами"

20 март 2024
Guns N Roses
Снимка от БГНЕС

Десет записа бяха въведени в Залата на славата на наградите "Грами" след двугодишен период, в който Залата беше поставена на пауза за преоценка. Както и преди, тазгодишните избраници са еклектични и широкообхватни, включително няколко, които изиграха ключова роля в създаването или популяризирането на поджанрове – "The Miseducation of Lauryn Hill" (нео-соул), „I Feel Love“ на Donna Summer (EDM) и "3 Feet High and Rising" на De La Soul (алтернативен хип-хоп).

По време на периода на прекъсването бяха направени няколко промени. Броят на въведените записи е намалял значително от досегашните 25 и 30 през предходните години. И докато предишните отбори на отличниците почти неизменно включваха легенди като Beatles и Ella Fitzgerald, всички тазгодишни избраници влизат в Залата за първи път.

Друга промяна е, че досега въвежданите в Залата записи бяха съобщавани само със статии в пресата. Тази година обаче ще бъдат чествани подобаващо с концерт на ежегодната гала вечер "Залата на славата на "Грами", огранизирана от музея на наградите на Американската звукозаписна академия. Събитието ще се състои на 21 май в Лос Анджелис.  

Тазгодишният клас от отличници включва шест сингъла и четири албума. 

И четирите албума са дебютните на съответните артисти, в случая на Hill става дума за нейния солов дебют. Трите други отличени албуми са едноименният албум на Buena Vista Social Club, "Appetite for Destruction" на Guns N’ Roses и "3 Feet High and Rising" на De La Soul. (Интересното е, че Hill все още не е издала друг албум, а Buena Vista Social Club се разпаднаха, без да го направят.)

По отношение на успеха, който са постигнали, въведените в Залата на славата на "Грами" се различават значително. Така например "Appetite for Destruction" има два диамантени сертификата (продадени 18 милиона копия), а "The Miseducation of Lauryn Hill" е с един диамантен сертификат (10 милиона). В списъка обаче е и сингъла “You Don’t Miss Your Water” на William Bell, който достигна едва 95 място в американската класация Billboard Hot 100.

Също така някои от въведените записи имат редица награди "Грами" - "The Miseducation of Lauryn Hill" печели в категорията за албум, а “What a Fool Believes” на Doobie Brothers печели грамофонче за запис и песен. Но други изобщо не са получавали дори номинация, включително "Appetite for Destruction" и “I Feel Love”.

Залата на славата на "Грами" е създадена през 1973 г., за да почете записи, които са били издадени преди създаването на наградите Грами през 1958 г. Условията за участие скоро след това са променени, за да се позволи всеки запис, издаден преди най-малко 25 години да има шанс да бъде включен в Залата. Заедно с тазгодишните 10 новобранци, списъкът вече включва 1152 записа.

Magic - Музиката, която обичаш

Новини