Изследване: От сапунени опери се затъпява

Такова е твърдението на австрийския невролог Ервин Хелингер

03 януари 2023
social
Снимка от БГНЕС

Tелевизионните сериали oт вида soap opera, имат своята вярна публика навсякъде. Те нямат за цел да се занимават по-задълбочено със социалните проблеми, не изискват твърде много ангажираност и от тях няма да научите нито една важна информация за нищо важно в света. Тяхната единствена цел е просто да осигурят на зрителите забавление. Според едно ново изследване теленовелите били опасни за мозъка. Такова е твърдението на австрийския невролог Ервин Хелингер от университета в Залцбург.

Сапунените опери са сериали от драматичен тип, характеризиращи се с липсата на класическа пауза, тоест тяхната продължителност във времето е неограничена. В началото те имат преглед на основния сюжет и героите, но с течение на времето сюжетът и героите се разклоняват на безброй подсюжети, към които постоянно се добавят нови герои, като по този начин се опитват да задържат вниманието на зрителите и да увеличат гледаемостта. 

Хелингер обаче твърди, че сапунените опери могат да причинят „обща апатия, раздразнителност, личностни разстройства и дори деменция“. Според него сапунените сериали представляват заплаха поради действието на "огледални" неврони. Там всички ситуации са представени изключително опростено и повърхностно, а героите са представени чрез стереотипи, с които лесно се идентифицираме. И точно за това са отговорни невроните, които са от съществено значение за разбирането на поведението и намеренията и за научаването на умения чрез имитация. Заради тях мозъкът започва да мисли, че правилата и механизмите на измислицата работят в действителност.

Тъй като историята продължава безкрайно и се развива бавно, имаме време да изпитаме емоциите по същия начин, както и героите. Някои хора са искрено разстроени и недоволни, когато любимата им сапунена опера най-накрая свърши. Липсват им главните герои, дори могат да се почувстват празни. За всичко това са отговорни "огледалните" неврони. Те могат да ни отдалечат от реалността. Този вид интензивна емоционална ангажираност означава, че мозъците ни произвеждат повече от хормоните кортизол и адреналин. Като си играят непрекъснато с емоциите ни, сапунените опери причиняват физически дисбаланси.

Испанският Национален център за оценка на висшето образование (Ceneval), показва, че младите хора, които често гледат мелодраматични сериали, са получили средно 12 точки по-ниски резултати на приемните изпити отколкото тези, които са гледали други видове програми. 

Новини