Двудневен празник на пестила, познат в миналото като "габровски шоколад", се провежда в етнографския музей на открито "Етър".
По време на най-значимото за годината музейно събитие посетителите ще се запознаят с отделните етапи от производството на този традиционен продукт от сини сливи, популярен в миналото в балканските села и градове.
И днес от 10:00 до 18:00 часа в музея „Етър“ е разположена Алея на вкусовете с базар на различни видове храни и напитки.
Посетителите ще могат да се включат в образователната игра с награди „Сливи с късмет“ и да наблюдават демонстрации на занаяти и занятия, свързани с пестила – изработване на кошници, калайдисване на съдове и бакърджийски изделия.
Калайджиите, бакърджията и кошничарят ще остават на 5 и 6 септември, за да представят пред публиката майсторлъка си и да разкажат как са придобили своите умения, посочиха от музея.