The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
Празник на пестила в етнографския музей "Етър" край Габрово
Празник на пестила в етнографския музей
Снимка: БТА
Празник на пестила в етнографския музей "Етър" край Габрово Неделя, 04.09.2022 г., 08:19 ч. И днес от 10:00 до 18:00 часа в музея „Етър“ е разположена Алея на вкусовете с базар на различни видове храни и напитки.

Двудневен празник на пестила, познат в миналото като "габровски шоколад", се провежда в етнографския музей на открито "Етър".

По време на най-значимото за годината музейно събитие посетителите ще се запознаят с отделните етапи от производството на този традиционен продукт от сини сливи, популярен в миналото в балканските села и градове.

И днес от 10:00 до 18:00 часа в музея „Етър“ е разположена Алея на вкусовете с базар на различни видове храни и напитки.

Посетителите ще могат да се включат в образователната игра с награди „Сливи с късмет“ и да наблюдават демонстрации на занаяти и занятия, свързани с пестила – изработване на кошници, калайдисване на съдове и бакърджийски изделия.

Калайджиите, бакърджията и кошничарят ще остават на 5 и 6 септември, за да представят пред публиката майсторлъка си и да разкажат как са придобили своите умения, посочиха от музея.

Коментари