The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
Празнуваме Световния ден на котката
Празнуваме Световния ден на котката
Празнуваме Световния ден на котката Събота, 08.08.2020 г., 09:22 ч. Днес е оправдано гледането на смешни клипчета с пухкавите създания

Днес гордите котешки "родители" празнуват Световния ден на котката. За първи път любителите на грациозните животни отбелязват този ден през 2002 г.

Котките са спътник в живота на хората от около 13 000 години и за разлика от кучетата трудно се поддават на опитомяване. Мъркащите животни помагат на стопаните си с лов на мишки и споделят с тях домашния уют.

В древен Египет те са се радвали на голяма почит, като образът им е използван често в религията. Примери за това са богинята котка Бастет и богинята лъвица Сехмет. Те са били приемани за пазители и на отвъдния свят, затова мумии на котки се откриват в гробници. За тяхната роля на защитници е писано и в Книгата на мъртвите, където котката представлява върховния бог Ра и ползите от Слънцето за живота на Земята.

Съществуват 40 вида в семейство коткови, включително лъвовете и леопардите. Домашната котка е най-успешният ловец и е сред най-предпочитаните животни за домашен любимец.

Коментари