The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
Учени са открили връзка между размера на зениците и човешкия интелект
Учени са открили връзка между размера на зениците и човешкия интелект
Снимка: unsplash
Учени са открили връзка между размера на зениците и човешкия интелект Неделя, 06.06.2021 г., 15:43 ч. При хората с големи зеници нивото на мозъчна активност в зоната, свързана с интелекта и паметта, е по-високо

Учени от САЩ са открили връзка между размера на зениците и човешкия интелект, пише Лента, позовавайки се на сп. "Cognition". За целите на изследването специалистите от Джорджийския технологичен институт са ангажирали 500 доброволци на възраст между 18 и 35 години.

Участниците в експеримента е трябвало да решават тестове за мислене, внимание и памет. Учените са установили, че хората с по-голям "базов" размер на зениците са се справили по-добре с тестовете от индивидите с малки зеници. Причината за тази зависимост се дължи на това, че при хората с големи зеници нивото на мозъчна активност в зоната, свързана с интелекта и паметта, е по-високо, обясняват изследователите.

Според тях размерът на зениците може да служи не само като индикатор за възбуда или изтощение, но и като маркер за индивидуални различия в интелекта.

Коментари