Adele с двойна победа в британските класации

"30" подобри постижението на Abba за най-продаван албум на годината

27 ноември 2021
social
Снимка от Sony Music/Вирджиния Рекърдс

Новият албум на Adele отне титлата на последната музикална колекция на Abba за най-бързо продаващ се албум за годината.

От "30" на британската звезда са продадени 261 000 бройки за първата седмица на пазара, докато резултатът на "Voyage" на шведските легенди беше 204 000 продадени копия.

Продажбите на "30" обаче са далеч по-ниски от тези на предишния албум на Adele "25", който излезе през 2015 г. За първата седмица от него бяха продадени 800 000 копия.

Обяснението за сериозния спад може да се търси в огромното нарастване на стрийминга на музика през последните 6 години. Освен това феновете през 2015 г. имаха и допълнителна "мотивация" да купуват физически копия - "25" излезе в стрийминг платформите шест месеца след премиерата.

Adele измести от първото място в седмичната британска класация "=" на Ed Sheeran. Така певицата записа и двойна победа, защото водещият сингъл от "30", "Easy On Me", е начело на британския чарт за сингли вече шеста поредна седмица.

Още двe песни на Adele намериха място в топ 10 - "Oh My God" е на втора позиция, а "I Drink Wine" е под номер 4.

Sheeran също присъства с три песни в класацията - "Shivers" e на трето място, "Bad Habits" е под номер 5, а последният му сингъл "Overpass Graffiti" - на десето място.

"30" е четвъртият албум номер 1 на Adele, което е рекорд за изпълнителка в британския чарт.

Новини