The Voice | Magic FM&TV | Витоша | Веселина
НАСА разпространи снимки от "Джеймс Уеб"
НАСА разпространи снимки от
Снимка: БГНЕС
НАСА разпространи снимки от "Джеймс Уеб" Вторник, 12.07.2022 г., 07:22 ч. Според учените кадърът е „най-дълбокият, правен някога"

НАСА разпространи първата цветна снимка с висока разделителна способност, направена от космическия телескоп "Джеймс Уеб". Според учените кадърът е „най-дълбокият, правен някога". Той бе представен лично от американския президент Джо Байдън.

„Джеймс Уеб”, наследникът на „Хъбъл”, е повече от всичко, което човечеството е виждало досега", каза директорът на НАСА Бил Нелсън на пресконференция в края на юни.

Уникалният телескоп, който беше изстрелян в края на декември миналата година, вече се намира на разстояние 1,5 млн. км от Земята. Съоръжението може да се „вгледа” по-далеч в Космоса от всички телескопи преди него, благодарение на огромното си основно огледало и инструментите, които възприемат инфрачервени сигнали. Това му позволява да се взира през облаци от прах, пише БТА.

„Телескопът ще изследва обекти в Слънчевата система и атмосферите на екзопланети, които обикалят около други звезди. Той ще ни предостави информация дали техните атмосфери са потенциално подобни на нашата", обясни Бил Нелсън.

Част от мисията на „Джеймс Уеб” е да направи възможно наблюдението на първите галактики, формирали се само няколкостотин милиона години след Големия взрив.

Вижте снимка ТУК

Коментари