Почина актьор от "Кръстникът" и "Хавай 5-0"

James Caan беше на 82 години

07 юли 2022
social
Снимка от БГНЕС

На 82 години почина актьорът James Caan. Той беше известен с ролите си в "Кръстникът", "Песента на Брайън", "Заличителят", "Елф", сериалите "Лас Вегас", "Хавай 5-0" и още много други.

Съобщението беше публикувано в официалния акаунт на звездата в Twitter, от което става ясно, че смъртта е настъпила на 6-и юли. Не беше обявено от какво е починал актьорът.

Син на еврейско-германски имигранти, Caan е роден в Бронкс, Ню Йорк, на 26 март 1940 г. 60-годишната му кариера преминава в телевизията, киното и театъра, като страстта си към актьорството открива след колежа.

Първоначално Caan е искал да бъде футболист. Учи в щатския университет в Мичиган, след което се прехвърля в университета "Хофстра", където следва заедно с режисьора Francis Ford Coppola. Именно там се влюбва в актьорската професия и в крайна сметка напуска университета и се записва в театрално училище.

Кариерата му започва на малки театрални сцени и преминава на Бродуей с постановката "Кръв, пот и Стенли Пуул". Първата му роля в телевизията е в криминалния сериал "Naked City", след което се появява и в други популярни в САЩ поредици.

През 1963 г. прави филмовия си дебют в романтичната комедия "Irma la Douce".

Сред известните му роли е тази на футболист с мозъчно увреждане в "The Rain People" от 1969 г., режисиран от Coppola. Две години по-късно получава първата си и единствена номинация за "Еми" за главната роля в телевизионния филм "Песента на Брайън". През 1972 г. Caan отново си партнира с Coppola с участие в "Кръстникът", за което получава номинация за "Оскар" за актьор в поддържаща роля.

Caan никога не достига статуса на голяма филмова звезда, което донякъде може да е било негов личен избор. Известно е, че е отхвърлил роли в популярни филми като "Полет над кукувиче гнездо", "Френска връзка", "Супермен", "Любовна история", "Близки срещи от третия вид", "Креймър срещу Креймър" и "Междузвездни войни".

В началото на 80-те години на миналия век кариерата му е в застой заради лични и семейни проблеми. Завръща се отново с филм на Coppola - "Gardens of Stone" от 1987 г. Следват роли редица филми, сред които "Меден месец във Вегас", "Заличителят", "Heпробиваем", "Мики Синьото око", "Елф" и анимацията "Облачно с кюфтета".

Caan прави завръщане и в телевизията с ролята на Ед Дилайн в сериала "Лас Вегас". Напуска го след четири сезона и участва със сина си Scott в друга популярна поредица - "Хавай 5-0".

Актьорът се е женил четири пъти. Има пет деца и четири внучета.

Новини