Damon Albarn си навлече гнева на интернет заради Taylor Swift

Вокалистът на Blur и Gorillaz се извини на певицата

25 януари 2022
social
Снимка от facebook

Taylor Swift разкритикува Damon Albarn, вокалист на Blur и Gorillaz, след като той каза, че тя не пише сама песните си. По време на интервю за LA Times, когато журналистът нарича певицата “отличен автор на песни” Albarn контрира, че тя не е автор на собствените си парчета.

Малко по-късно в Twitter Swift написа, че преди да види тази забележка, е била негова фенка. И подчерта, че пише сама всичките си песни, а неговото твърдение е пълна лъжа. А след това добави и язвителната забележка “P.S. И този туит написах сама, ако случайно се чудиш”. 

В интервюто Albarn казва, че предпочита Billie Eilish, която нарича “наистина интересна авторка на песни”. Той уточнява, че нейната музика го привлича повече, защото е по-мрачна. 

На репликата на интервюиращия, че Swift е съавтор на музиката си, Albarn отговаря: "Това не се брои. Знам какво е съавторството. Много е различно от самостоятелното писане. Не критикувам никого, просто казвам, че има голяма разлика между автор на песни и човек, който пише песни с помощта на някой друг”. 

Макар Swift да работи с малък екип от продуценти и автори на песни, по-голямата част от съдържанието на нейния музикален каталог, включително номинирания за “Грами” сингъл “Lover” и албума “Speak Now”, е изцяло написан от нея, уточнява Rolling Stone. В добавка, Eilish също пише песните си със своя брат, певецът и продуцент Finneas.

След интервюто Twitter беше залят от разгневени коментари, включително от продуцента Jack Antonoff, който често работи със Swift. 

Albarn по-късно се извини, като писа на Swift в Twitter: "Съгласен съм с теб напълно. Водих разговор за авторството на песни, който за съжаление, беше превърнат в магнит за кликове. Извинявам се безрезервно и безусловно. Последното нещо, което съм искал е да те дискредитирам като автор. Надявам се, че ме разбираш”.  

Според Rolling Stone Albarn е споменал медийния скандал и в края на свой концерт същия ден, като дори е обвинил автора на интервюто, музикалния критик Mikael Wood, за случилото се. Британският рок музикант казал, че Wood го е запратил в бездната на социалните мрежи и се обърнал към феновете с думите “можете да прецените сами”, с което намеква, че коментарът му за носителката на 11 награди “Грами” е изваден от контекста. 

Albarn не за първи път си навлича критики заради изказванията си за поп звезди. Преди време той нарече Adele "неуверена", след като двамата работили по музика заедно, която не е била издавана.

"Това беше един от онези моменти, когато си казваш “по-добре да не срещаш идолите си”, коментира след това британската изпълнителка пред Rolling Stone. "А най-тъжното е, че бях толкова голяма почитателка на Blur докато растях. Жалко е, съжалявам, че сме работили заедно”. 

Albarn по-късно отрече да я е наричал неуверена и твърдеше, че информацията е била извлечена от погрешно разбран разговор с негов приятел. 

Новини