Katy Perry спечели делото за “Dark Horse”

Певицата беше обвинена в нарушение на авторски права

11 март 2022
social
Снимка от facebook

Федерален апелативен съд отсъди в полза на Katy Perry в делото за нарушение на авторски права във връзка с хита на певицата “Dark Horse”. 

Звездата води съдебна битка с християнския рапър Marcus Gray от 2014 г., който твърди, че нейното парче има голяма прилика с неговата песен “Joyful Noise”. 

През 2019-а певицата беше призната за виновна в копиране на авторско произведение и трябваше да плати 2,8 милиона долара обезщетение, но година по-късно присъдата беше отхвърлена на следваща инстанция. Gray обжалва решението, но сега съдът го потвърди. 

Победата на Perry от 2020-а e една от малкото в такива случаи. Същата година Led Zeppelin спечелиха подобно дело във връзка с тяхната класика “Stairway to Heaven”. 

От прочутия случай с хита “Blurred Lines”, при който съдът призна Robin Thicke и Pharrell Williams за виновни за плагиатство на песента на Marvin Gaye “Got to Give It Up”, музикантите постоянно са под заплаха от подобни присъди, затова и такива съдебни дела рядко стигат до съдебната зала. В масовия случай двете страни предпочитат да се споразумеят помежду си.

В момента британската звезда Dua Lipa е изправена пред две съдебни дела заради световния хит “Levitating”, който прекара повече от година в американската класация. Едното е заведено от реге бандата от Флорида  Artikal Sound System, а другото от авторите на песни L. Russell Brown и Sandy Linzer.

 

Новини