Кои са най-високоплатените актьори за 2023 г.?

07 март 2024
Margot Robbie
Снимка от БГНЕС

Списъкът на 10-те най-добре платени актьори в Холивуд за 2023 г. е разкрит и включва изненадващи имена като Adam Sandler, но и очаквани такива като Margot Robbie и Leonardo DiCaprio.

В сряда Forbes публикува официалната си оценка както за доходите, които всяка звезда е натрупала миналата година, така и за брутното им заплащане. По този начин изданието установи, че списъкът все още е силно доминиран от мъже - осем от 10 - и предимно бели актьори.

Освен това 10-те актьори взети заедно са направили близо половин милиард долара или по-точно общо 449 милиона долара. Списъкът е съставен почти изключително от филмови актьори, което може да се дължи и на стачките на профсъюзите на актьорите и сценаристите, които отложиха телевизионните сериали до настоящата година.

1. Adam Sandler

57-годишният Sandler е на върха на списъка, като прави колосалните 73 милиона долара през 2023 г. и приблизително 97 милиона долара бруто. Комикът спечели по-голямата част от парите си от партньорската си сделка с Netflix и филмите, които създаде за стрийминг платформата. Абонатите на Netflix са прекарали повече от 500 милиона часа, гледайки филмите на Sandler, казват от платформата. Той също направи турне с комедийното си шоу в 40 града в САЩ, което също е допринесло за печалбите му.

2. Margot Robbie

Тази Барби получава пари! Според Forbes 33-годишната актриса и продуцент е спечелила около 59 милиона долара и 78 милиона долара бруто. Тя е най-младият актьор в списъка и приблизително 60 милиона долара от нейните брутни приходи идват от част от договора ѝ за филма "Барби" - в който тя е и изпълнителен продуцент - който ѝ осигурява 12,5 процента от всички печалби.

3. Tom Cruise

61-годишният Cruise все още печели от "Топ Гън: Маверик" от 2022 г. и се възползва от премиерата на "Мисията невъзможна: Разплата Първа част", която излезе по кината през юли миналата година. Тези две продукции помогнаха на актьора, който сам изпълнява каскадите във филмите си, да припечели 45 милиона долара и 53 милиона долара бруто.

4. Ryan Gosling (равенство)

Какво е Барби без Кен? Само с едно място между тях, 43-годишният Gosling и Robbie са разделени от 16 милиона долара. Според Forbes, актьорът е спечелил 43 милиона долара - 50 милиона долара бруто - през 2023 г. Той също така се е облагодетелствал много от хитовата си песен от филма "I'm Just Ken", която е била стриймвана повече от 100 милиона пъти онлайн.

4. Matt Damon (равенство)

Благодарение на "Въздушният" – продуциран от неговото и на Ben Affleck студио Artists Equity – и главната му роля в другия голям боксофис хит от 2023 г., "Опенхаймер", 53-годишният Damon също направи 43 милиона долара през 2023 г. Въпреки че звездата от "Добрия Уил Хънтинг" е взел доста по-нисък хонорар от обичайното за него за участието му в бъдещия носител на "Оскар" - 4 милиона долара - той все пак е успял да заработи 50 милиона долара бруто през годината.

6. Jennifer Aniston 

55-годишната звезда от „Приятели“ получава пожизнено отчисления от емблематичния сериал. Дори и без тези чекове обаче, ролите ѝ в проекти като "Сутрешно шоу" и "Murder Mystery 2" и сделките ѝ с две големи търговски марки ѝ помогнаха да направи 42 милиона долара миналата година и общо 56 милиона.

7. Leonardo DiCaprio (равенство)

Само с един проект през 2023 г. – "Убийците на цветната луна" – DiCaprio успя да увеличи сметката си с 41 милиона долара и 49 милиона долара бруто. Въпреки че по-голямата част от парите на 49-годишната звезда от "Титаник" идват от първоначалната му заплата, той също така получи голям чек, когато филмът се появи в AppleTV+.

7. Jason Statham (равенство)

Екшън звездата е наравно с DiCaprio що се отнася до заплатата му през 2023 г. 56-годишният британски актьор участва и продуцира "Бързи и яростни 10", "Мега звяр 2: Падината", "Непобедимите", както и "Операция Форчън: Троянски кон". Общата му заплата беше 41 милиона долара, а брутната достигна 49 милиона долара.

9. Ben Affleck

Подобно на Damon, 51-годишният Affleck получи солидна сума от продажбата на "Въздушният" на Prime Video, в който той участва като актьор и режисьор. След като спечели 45 милиона долара бруто, съпругът на J.Lo си тръгна с чисти 38 милиона долара през 2023 г. Със сигурност е възможно той да се промъкне нагоре в списъка през 2024 г. благодарение на партньорството си с Dunkin' Donuts.

10. Denzel Washington

Подпомогнат значително от излизането на "Закрилникът 3", 69-годишният Washington – единственият тъмнокож актьор в списъка – направи 24 милиона долара през 2023 г. с брутно заплащане от 28 милиона долара. Forbes също така отбелязва, че друга част от заплатата му идва от натрупаните филми и телевизионни програми с негово участие през последните четири десетилетия.

Magic - Музиката, която обичаш

Новини