Steven Spielberg представя първия си мюзикъл

“Уестсайдска история” излиза по кината през декември

16 септември 2021
social
Снимка от Forum Film Bulgaria

Steven Spielberg ще представи скоро своята версия на "Уестсайдска история".

Класическият мюзикъл e написан от Arthur Laurents, с музика на Leonard Bernstein и текст на Stephen Sondheim. "Уестсайдска история" за първи път е поставен пред публика на "Бродуей" през 1958 година. Историята е вдъхновена от класическата трагедия "Ромео и Жулиета" на Уилям Шекспир и разказва за любовта на младите влюбени Мария и Тони, които са членове на две свирепи, враждуващи банди – „Ракетите“ и „Акулите“, борещи се за контрол над улиците на Горен Уест Сайд в Ню Йорк. През 1961 година Robert Wise, Jerome Robbins и сценаристът Ernest Lehman адаптират мюзикъла за големия екран, като "Уестсайдска история" се превръща в най-касовото заглавие за годината и е номиниран за 11 награди „Оскар“, от които печели десет, включително за най-добър филм и режисура.

За новата екранна версия Spielberg обединява сили с номинирания за „Оскар“ и носител на „Пулицър“ сценарист и драматург Tony Kushner и носителя на „Тони“ хореограф Justin Peck, а в ролите на емблематичните Мария и Тони влизат дебютиращата на голям екран Rachel Zegler и младежкият секс символ Ansel Elgort ("Вината в нашите звезди", "Зад волана").

За работата си по амбициозната продукция Spielberg, който за първи път създава мюзикъл, споделя: "Това беше безпрецедентно преживяване – изпълнена с радост, зашеметяваща, трогателна, безкрайно изненадваща среща с историята и музиката на един от най-големите мюзикъли в света. Снимахме "Уестсайдска история" в Ню Йорк, който ни даде от своята красота и енергия, и ние почерпихме дълбоко от неговия мултикултурен, многолик дух".

Във филма участват още Ariana DeBose, David Alvarez, Mike Faist, Josh Andrés Rivera, Corey Stoll, Brian d’Arcy James и Rita Moreno, която печели „Оскар” за ролята на Анита в оригиналния филм от 1961 г.

Премиерата на продукцията в кината е на 10-и декември. 

Новини